donderdag 16 oktober 2014

Poetin dreigt gastoevoer aan Europa te beperken

Rusland gaat de gastoevoer naar Europa verminderen, als Oekraïne gas "steelt" uit de transitpijpleidingen. Dit heeft de Russische president Vladimir Poetin vandaag gezegd. Hij zegt te hopen dat het niet zover komt. Tijdens zijn bezoek aan Servië gaf hij te kennen snel een akkoord over de aardgasprijs en de achterstallige betalingen van Oekraïne te verwachten.

Rusland heeft de gasleveringen aan Oekraïne in juni gestaakt, omdat het land een betalingsachterstand van miljarden euro's heeft. Menigeen vreest dat Kiev de komende winter zou kunnen proberen gas af te tappen dat aan Europese landen is verkocht en via Oekraïne wordt geleverd.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek verzekert dat de doorvoer van het Russische aardgas naar Europa gegarandeerd is. Van Russische zijde is herhaaldelijk gewaarschuwd dat Oekraïne gas gaat aftappen als het zelf in de koudste wintermaanden zonder komt te zitten. Dat is niet het geval, aldus Jatsenjoek. Hij wil een marktconforme prijs voor het gastransport, waarvoor het nodig is om een overeenkomst te sluiten met de ontvangende landen.

Bronnen: NU.nl, Ukrinform

Geen opmerkingen: