maandag 27 oktober 2014

Kritisch Rusland erkent toch verkiezingsuitslag

Rusland erkent de uitslag van de parlementsverkiezingen in Oekraïne, maar uit tegelijkertijd forse kritiek op de gang van zaken. Er zou sprake zijn geweest van ''een harde, vuile verkiezingscampagne'', zei de Russische onderminister Grigori Karasin van Buitenlandse Zaken tegen het persbureau Interfax.

De OVSE is aanzienlijk positiever over de verkiezingen die over het algemeen netjes zijn verlopen. Dat liet de speciale coördinator Kent Harstedt vanmiddag weten. ''Deze verkiezingen zijn een belangrijke stap op weg naar het verwezenlijken van de Europese aspiraties.''

De Centrale Kiescommissie heeft zich volgens de OVSE onpartijdig opgesteld, terwijl in het overgrote deel van het land in alle rust gestemd kon worden. Ook het tellen van de stemmen verloopt op een transparante wijze. Toch hebben waarnemers gisteren gevallen van intimidatie van kiezers bij stembureaus waargenomen.

De Oekraïense verkiezingswaakhond Opora is tevreden over de opkomst van de kiezers. Opora komt zelf op 51,2 procent, iets lager dan de Centrale Kiescommissie aangeeft. Bij de parlementsverkiezingen van 2006 was de opkomst 58,9 procent, in 2007 en 2012 57,9 procent. Toen was echter geen sprake van een oorlogssituatie in een deel van het land, zoals nu.

Bronnen: Interfax, Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: