zondag 5 oktober 2014

Separatisten laten de Sovjet-periode herleven

De pro-Russische separatisten in Donetsk en Loehansk doen er alles aan om de tijd van de Sovjet-Unie te doen herleven, constateert The New York Times. Kolenmijnen worden genationaliseerd, de collectieve boerderijen komen terug. Bij parades zwaaien deelnemers met de hamer-en-sikkelvlaggen en in het onderwijs wordt besproken hoe de triomfen van de in 1991 ter ziele gegane Sovjet-Unie weer kunnen worden opgepoetst.

Ook is een geheime politie in het leven geroepen in de Donbas. De MGB doet qua naam sterk denken aan de KGB. Sommige rebellen noemen de dienst zelfs gekscherend de NKVB, de beruchte politie uit de Stalinistische periode.

"De overwinning op het fascisme is luidruchtig gevierd, met veel aandacht voor de symbolen en monumenten uit de Sovjettijd'', constateert journalist Vladimir Slovjov van de Russische krant Kommersant. Hij groeide op in Transnistrië, de van Moldavië afgescheiden republiek die ook al wordt gezien als Sovjet-adept. Voor het Westen lijkt het allemaal komedie, maar door de inwoners van Transnistrië die nog altijd terug verlangen naar het verleden wordt dit alles verwelkomd.

De Oekraïense activist Dmitro Potechin bracht 48 uur duur in een detentiecentrum in de stad Donetsk, dat was ondergebracht in de kunstgalerie Isolation. De galerie werd door de separatisten ontdaan van alle kunstuitingen om ruimte te maken voor enkele honderden gevangenen. Bij gebrek aan voldoende toiletten kregen die emmers om hun behoefte op te doen. Potechin maakte in de twee dagen die hij in de cel doorbracht schijnexecuties mee en hoorde hoe medegevangenen werden mishandeld.

''Het is een combinatie van 1917 en 1937'', meent Potechin, verwijzend naar de revolutie van de Bolsjewieken en één van de donkerste jaren van de Stalinistische onderdrukking. Hij constateert dat de separatisten in de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk het oppakken van politieke tegenstanders goed georganiseerd hebben. Tegelijkertijd weten ze geen raad met mensen die eigenlijk wel weer vrijgelaten kunnen worden. Potechin meent dat hij langer vast zat dan de bedoeling was, domweg omdat de rebellen geen idee hadden hoe ze dat aan moesten pakken

The New York Times sprak ook met de 60-jarige Boris Litvinov, die zichzelf nog altijd ziet als ''een betrokken communist''. De zelfbenoemde voorzitter van de Hoge Raad van de Volksrepubliek Donetsk constateert dat Oekraïne in de afgelopen 23 jaar een negatief beeld van de Sovjet-Unie heeft geschetst. ''In de tijd van de Sovjet-Unie ging het niet om onderdrukking, maar om mijnen, fabrieken, de overwinningen die we boekten in de Grote Vaderlandse Oorlog en in de ruimte. De Sovjet-Unie was voor ons wetenschap, onderwijs en vertrouwen in de toekomst.''

Bron: New York Times

Geen opmerkingen: