donderdag 30 oktober 2014

Toch lagere gasprijs bereikt in overleg Brussel

Het Russische ministerie van Energie gaat akkoord met een tijdelijke verlaging van de gasprijs naar 378 dollar per duizend kubieke meter in het vierde kwartaal van dit jaar en zelfs 365 dollar in het eerste kwartaal van 2015. Dat blijkt uit een mededeling op de website van het ministerie, waarin wordt gewezen op de gedaalde olieprijs - waar de gasprijs weer aan is gekoppeld.

Eerder vandaag hadden zowel de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek als de Europese Unie al laten weten dat een gunstiger prijs overeen was gekomen voor het Russische aardgas. Dat gebeurde tijdens een overleg in Brussel dat gisteravond laat eindigde, na maar liefst tien uur vergaderen.

Aanvankelijk werd gemeld dat de Russische delegatie naar Moskou was gevlogen en dat het overleg niets had opgeleverd. Inmiddels is duidelijk dat de delegatie wel uit Brussel vertrok, maar na overleg in Moskou terug aan de onderhandelingstafel plaats nam. Dat bleek uit een mededeling van Gazprom via Twitter.

Inmiddels wordt in Brussel verder onderhandeld door Rusland, Oekraïne en de Europese Unie. De scheidende voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso liet aan het begin van de avond weten dat hij hoopt dat er vandaag een definitief akkoord komt over het 'winterakkoord' zoals Europees commissaris Günther Oettinger dat onlangs voorstelde. Dit akkoord behelst de tijdelijke hervatting van de Russische gasleverantie, zodat Oekraïne de komende maanden niet in de kou komt te zitten.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: