zaterdag 18 oktober 2014

'Rebellen kunnen belangrijke gasleiding afsluiten'

De pro-Russische rebellen in de Donbas zouden volgens het opinieweekblad Zerkalo Nedeli in staat zijn om de gaspijplijn Soyoez af te sluiten, en daarmee een kwart van het aardgas dat Rusland aan Europa levert. Het gaat om een pijplijn met een lengte van ruim 1.500 kilometer door Oekraïne, vanaf Novopskov via de gasvelden bij Poltava met aftakkingen naar Hongarije (Berehovo) en Slowakije (Uzhgorod).

Soyoez levert jaarlijks meer dan 26 miljard kubieke meter aardgas af, ook aan ondergrondse opslagplaatsen in de Donbas als Verhoenske met 176 miljoen kubieke meter aardgas en Krasnopopovske met 19.5 miljoen kubieke meter. Deze opslagplaatsen van het bedrijf Donbastransgas houdt in de koude wintermaanden de druk op peil in de gasleidingen naar de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk.

''Wie de moeite neemt om de infrastructuur van de gasvoorzieningen over de oorlogsgebieden in de Donbas te leggen, kan zien dat de rebellen alle mogelijke moeite doen om de pijpleidingen en gasstations niet te beschadigen, want daarmee schaden ze de eigen belangen in Donetsk en Loehansk. Ze schermen die voorzieningen af'', stelt Zerkalo Nedeli.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: