maandag 20 oktober 2014

Jatsenjoek: Porosjenkop sprak voor zijn beurt

President Petro Porosjenko heeft te vroeg gejuicht met zijn mededeling zaterdagavond dat er een gasakkoord is bereikt met Rusland. Dat constateerde premier Arseni Jatsenjoek gisteravond tijdens een door tv-zender ICTV uitgezonden interview. ''Dat is voorbarig. Een overeenkomst is pas een overeenkomst als die is ondertekend door zowel Gazprom als Naftogaz - en als het gas eenmaal naar ons toe komt. Ik zie geen enkele aanleiding om Poetin ditmaal te vertrouwen.''

Jatsenjoek zei ook dat Oekraïne ondergronds in totaal 16,7 miljard kubieke meter aardgas heeft opgeslagen, maar dat er minimaal 5 miljard extra nodig is om de winter goed door te komen. Er is volgens de premier in elk geval genoeg gas voorhanden om niemand in de kou te laten zitten.

Hij zei te hopen dat er voldoende aardgas vanuit Europa terugvloeit naar Oekraïne. "Als Europa ons meer aardgas wil leveren, en we zitten nu op 60 procent van wat technisch mogelijk is, dan zullen wij daar dankbaar gebruik van maken.

Jatsenjoek voorziet problemen voor de bezette gebieden in het oosten. Als Rusland niet levert aan Oekraïne, dan kan Oekraïne volgens de premier geen aardgas leveren aan Donetsk en Loehansk.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: