maandag 20 oktober 2014

Amnesty: 'Misdrijven zijn er, maar worden ook vaak overdreven'

Recent onderzoek van Amnesty International wijst uit dat er sprake is van standrechtelijke executies en andere doelbewuste moorden door zowel pro-Russische separatisten als pro-Kiev-groeperingen, maar niet op die schaal die de Russische media en de Russische autoriteiten willen doen geloven. Het rapport Summary killings during the conflict in Eastern Ukraine is het resultaat van onderzoek in Donbass, Oost-Oekraïne, en gebaseerd op talloze interviews met onder anderen slachtoffers van mensenrechtenschendingen, ooggetuigen, medisch personeel en strijders aan beide kanten van het conflict.

"Er bestaat geen twijfel dat beide kanten zich schuldig hebben gemaakt aan standrechtelijke executies en gruweldaden, maar het is lastig om een duidelijk beeld te krijgen van de schaal van deze misdaden", aldus John Dalhuisen, directeur Europa en Centraal-Azië van Amnesty International. "Het lijkt er op dat veel gruwelijkheden nog niet aan het licht zijn gekomen en dat andere moedwillig verkeerd zijn gerapporteerd. Ook is gebleken dat enkele schokkende gevallen waarover de Russische media hebben bericht, flink overdreven zijn."


Op 23 september berichtten Russische media over de ontdekking van massagraven in Komunar en Nizhnia Krinka, in de regio Donetsk. De dorpen waren tot twee dagen voor die datum ingenomen door pro-Kiev-groeperingen. Er zouden volgens de media meer dan vierhonderd lichamen gevonden zijn, waarvan enkelen tekenen van marteling vertoonden.

Amnesty bezocht het gebied op 26 september en vond bewijzen voor de moord op negen mannen en de betrokkenheid daarbij van pro-Kiev-groeperingen.  De realiteit achter Russische claims omtrent 'massagraven' is al triest genoeg maar toont volgens de mensenrechtenorganisatie tegelijkertijd aan hoe de beschuldigingen van gruweldaden overdreven worden, met name door de Russische autoriteiten.

Amnesty acht het van groot belang dat de groeperingen aan beide kanten van het conflict zich concentreren op het onderzoeken en elimineren van standrechtelijke executies, in plaats van het elkaar speculatief beschuldigen van misdaden.

Bron: Amnesty International

Geen opmerkingen: