maandag 13 mei 2013

Vlasenko: OM stopt rechtszaak tegen Timosjenko

Het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht ingetrokken tegen oud-premier Joelia Timosjenko wegens betrokkenheid bij de moord op zakenman Jevhen Scherban. Dat heeft haar advocaat Serhei Vlasenko maandagmiddag verklaard. Het besluit zou al op 26 april zijn genomen en per brief op 7 mei aan Timosjenko meegedeeld.

Volgens Vlasenko zou het besluit zijn genomen onder buitenlandse druk, maar hij kon geen nadere details geven. Het persbureau Interfax vroeg het Openbaar Ministerie maandagmiddag tevergeefs om een reactie. Timosjenko heeft altijd ontkend dat zij iets te maken heeft gehad met de in 1996 gepleegde moord, maar volgens het OM zou ze er voor betaald hebben. Een van de moordenaars werd in 2003 tot levenslang veroordeeld.

De rechtszaak tegen haar loopt al enkele maanden, maar Timosjenko zelf heeft steeds geweigerd aanwezig te zijn. Ze deed daarbij een beroep op haar slechte gezondheid; vanwege ernstige rugklachten verblijft ze inmiddels een jaar in een ziekenhuis in Charkiv. Het OM slaagde er tot dusverre niet in een geloofwaardige zaak tegen haar neer te zetten. Zo

Timosjenko zit een gevangenisstraf uit van zeven jaar voor machtsmisbruik tijdens haar ambtsperiode als premier. Er wordt stevige internationale druk uitgeoefend om haar uit de gevangenis te krijgen. De Oekraiense autoriteiten hebben echter steeds verklaard dat Timosjenko pas gratie kan krijgen als de twee nog lopende rechtszaken zijn afgerond.

Behalve de rechtszaak vanwege de moord op Scherban loopt er nog een rechtszaak tegen haar wegens belastingontduiking en verduistering als mede-eigenaar van het energiebedrijf UESU, ook een kwestie uit de jaren '90.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: