vrijdag 10 mei 2013

EBRD verwacht economische krimp van half procent

De Europese Bank voor Herstel en Ontwikkeling (EBRD) heeft de verwachting voor de Oekraïense economie naar beneden bijgesteld. Dit jaar is sprake van een daling van het bruto nationaal product met 0,5 procent. Dat komt omdat Oekraïne minder dan omliggende omstandigheden bestand is tegen ontwikkelingen van buitenaf.

Zowel in de Europese Unie als in Rusland gaat het economisch slecht. Bovendien zitten de Oekraïense banken nog altijd met veel slechte leningen en is de economie erg afhankelijk van de dollarkoers. Devaluatie van de hrivnia zou de situatie kunnen verbeteren, aldus de EBRD die de economische verwachting eerder dit jaar al naar beneden bijstelde tot 1 procent.

In oktober werd door de EBRD voor 2013 nog uitgegaan van een groei van 2,5 procent en inmiddels is dat dus een daling van 0,5 procent. Wereldbank kwam begin april nog met een voorspelde groei van 1 procent voor 2013, terwijl het Internationaal Monetair Fonds (IMF) half april de economische verwachting voor Oekraïne naar beneden bijstelde tot 1 procent groei. De Oekraïense regering ging bij het opstellen van haar begroting nog uit van een groei van 3,4 procent.

In 2014 moet het beter gaan met de economie, menen zowel de EBRD, de Wereldbank als het IMF, al stelde de Wereldbank afgelopen maand de verwachting voor volgend jaar al naar beneden bij van 4 naar 3 procent groei.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: