maandag 20 mei 2013

Klitjsko aan sporters: 'Laat je niet misbruiken'

Vitali Klitsjko heeft de Oekraiense sportlieden opgeroepen zich niet voor het karretje van de politiek te laten spannen. De regerend wereldkampioen boksen in het zwaargewicht, tevens de leider van oppositiepartij Oedar, doelt daarmee op de schermutselingen van zaterdagmiddag in Kiev waarbij leden van een sportschool betrokken zouden zijn. ''Doe niet mee aan vieze politieke spelletjes en provocaties, maar streef naar sportief succes'', aldus Klitsjko.

Bij het handgemeen, vermoedelijk uitgelokt van de kant van de regerende Partij van de Regio's tegenover aanhangers van de nationalistische partij Svoboda, werden ook twee journalisten aangevallen. Verslaggeefster Olja Snitsjarsjoek van tv-zender Kanal 5 en fotograaf Vladislav Sodel van de krant Kommersant raakten gewond. Het duurde liefst tien minuten voordat de massaal aanwezige politie een einde maakte aan het geweld, waarbij waterflessen en stenen door de lucht vlogen.

Volgens collega's van Sodel waren de aanvallers afkomstig van een sportschool. In ieder geval een van hen werd herkend als verbonden aan een sportschool in Bila Tserkva, een plaats in de buurt van de hoofdstad.

De autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de vechtpartij van zaterdag en dan in het bijzonder de mishandeling van beide journalisten. De Onafhankelijke Mediavakbond verwacht daar weinig van. ''Een onderzoek beginnen wil niet zeggen dat het ook tot resultaten leidt'', luidt de kritische verklaring die de vakbond maandagmorgen uitgaf. Zowel de Onafhankelijke Mediavakbond als de Unie van Journalisten zien minister Vitali Zacharsjenko als verantwoordelijk en eisen zijn aftreden als de daders op vrije voeten blijven.

Bron: Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: