dinsdag 21 mei 2013

Man opgepakt die journalisten mishandelde

Minister Vitali Zacharsjenko van Binnenlandse Zaken heeft het parlement maandagmorgen beloofd dat hij de oorzaak van de knokpartij van zaterdagmiddag in Kiev, waarbij diverse gewonden vielen. Onder die gewonden twee journalisten, waarvan er eentje met een hoofdwond in het ziekenhuis belandde.

Voor die mishandeling is inmiddels iemand opgepakt. Het gaat om Vadim Titoesjko, die van foto's werd herkend. In een videofilmpje heeft Titoesjka inmiddels te kennen gegeven dat hij de beide journalisten niet heeft aangevallen, maar dat hij juist poogde hen te beschermen tegen de aanvallers. Hij voegde er aan toe dat hij door de oppositie was ingehuurd als bewaker van de deelnemers aan de mars die het sluitstuk vormde van het landelijke protest 'Sta op, Oekraïne!'. Hij zou daarvoor 25 euro krijgen.

Titoesjka werd door journalisten en actievoerders van foto's herkend. Ze kennen hem als een huurling die vaker te zien is bij al dan niet uitgelokte rellen. Hij zou lid zijn van een boksschool die weer eigendom is van een bekend lid van de Partij van de Regio's.

Minister Zacharsjenko ontkende maandagmorgen in het parlement dat de politie een pantserwagen heeft ingezet in de hoofdstad. Die zou juist door de oppositie zijn gehuurd. ''De oppositieleiders, met name Oleksandr Toersjinov en Oleh Tiahnibok, arriveerden per auto, terwijl de binnenstad was afgesloten voor autoverkeer. Er was ook een militair voertuig bij, getooid met vlaggen van de Moederlandpartij. De politie besloot de wagen in beslag te nemen en naar het dichtstbijzijnde politiebureau te brengen'', zei de minister onder luid boe-geroep van de oppositie.

Zacharsjenko ging verder met zijn betoog. Hij wees op een videofilm waarin duidelijk te zien zou zijn dat de wagen twee uur door de binnenstad heeft gereden. "Toen de wagen het Sofiaplein op wilde rijden, waar het een drukte van belang was, heeft de politie ingegrepen.'' Foto's bewijzen intussen weer het tegendeel, meldt de Kyiv Post. ''In de pantserwagen zat bijvoorbeeld iemand die zich als konijn had verkleed. Dat lijkt een verwijzing naar oppositieleider Arseni Jatsenjoek, die door z'n tegenstanders met 'konijn' wordt aangeduid.

De pantserwagen speelde een cruciale rol tijdens het conflict van zaterdagmiddag. Aanhangers van de partij Svoboda ergerden zich aan de wagen die ze tijdens hun mars tegen kwamen. Ze wilden dat de politie de pantserwagen weg haalde. Terwijl de discussie daarover gaande was, werden de nationalisten aangevallen door een groep mannen die met waterflessen en stenen gooide.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: