maandag 13 mei 2013

OM: onderzoek Timosjenko niet gestopt

Het proces tegen oud-premier Joelia Timosjenko is niet gestopt, maar zou slechts opgeschort zijn geweest voor enkele dagen. Maandag is het onderzoek naar de betrokkenheid van Timosjenko bij de moord op zakenman en parlementslid Jevhen Scherban volgens het Openbaar Ministerie hervat. Het OM reageert met deze mededeling op die van Timosjenko's advocaat Serhei Vlasenko dat de rechtszaak van de baan zou zijn.

Ook maandag meldde de nieuwssite Ukrainska Pravda dat het onderzoek door het OM zou zijn opgeschort in afwachting van verzoeken aan Tsjechië en de Verenigde Staten om respectievelijk Oleksandr Timosjenko (de echtgenoot van de oud-premier die daar als vluchteling asiel heeft verkregen) en oud-premier Pavlo Lazarenko (die na een gevangenisstraf van negen jaar nog altijd in de VS verblijft) te mogen verhoren. In beide gevallen zou geen toestemming zijn verleend.

De Ukrainska Pravda meldt ook dat plaatsvervangend procureur-generaal Renat Koezmin naar Duitsland is vertrokken om daar meer informatie over de relatie tussen Timosjenko en de dood van Scherban te verkrijgen. Koezmin zou aanvankelijk dinsdag een persconferentie geven in Berlijn, maar die is intussen afgeblazen.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrainska Pravda

Geen opmerkingen: