donderdag 30 mei 2013

EU: 'Laat douane-unie geen belemmering worden'

De EU-ambassadeur in Oekraïne hoopt dat de positie van waarnemer bij de Russische douane-unie waarop de Oekraïense regering aast niet de weg afsluit naar het associatieverdrag (vrijhandelsverdrag) met de Europese unie. Jan Tombinski zei dit donderdag op een door het Gorshenin Instituut belegde conferentie over 'de agenda van Oekraine'.

'Als de waarnemersstatus maar niet van de Oekraïense regering vereist dat zij sommige bevoegdheden aan de douane-unie overdraagt", sprak de EU-ambassadeur zijn bezorgdheid uit. Hij wees er nog maar weer eens op dat een volwaardig lidmaatschap van de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan de ondertekening van het associatieverdrag in de weg staat.

Oekraïne hoopt dat dit verdrag in november in Vilnius wordt ondertekend. President Viktor Janoekovitsj sprak eerder deze week de verwachting uit dat de overeenkomst over een waarnemersstatus bij de douane-unie vrijdag in Minsk kan worden afgesloten. In de Wit-Russische hoofdstad zijn dan de regeringen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) bijeen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: