vrijdag 24 mei 2013

Rusland verontschuldigt zich voor kritiek consul

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft erkend dat de uitlatingen van consul-generaal Vladimir Andrejev over de Krimtartaren onterecht zijn gedaan. De in Simferopol gestationeerde diplomaat riep landgenoten op tot een boycot van de film over de deportatie van Krimtartaren door de Sovjet-autoriteiten in 1944.

Volgens Andrejev werpt de film een smet op de heldendaden die in de Tweede Wereldoorlog zijn verricht door de Sovjet-soldaten. Hij verweet de Krimtartaren hun collaboratie met Nazi-Duitsland en voegde er aan toe dat de deportatie hooguit een aflevering van een uitgebreide televisieserie over de oorlogsjaren had mogen zijn en niet het bepalende onderwerp van een speelfilm.

In een verklaring laat het Russische ministerie nu weten dat de consul-generaal geen rekening heeft gehouden met de gevoelige materie. ''Hij had zich diplomatieker op moeten stellen'', aldus het ministerie. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken protesteerde eerder deze week tegen de uitlatingen van Andrejev en in het parlement gingen stemmen op om de diplomaat uit te wijzen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: