zondag 5 mei 2013

Commissie Raad van Europa wil Timosjenko snel vrij

Een commissie met daarin onder meer de CDA'er Pieter Omtzigt vindt dat de Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko zo snel mogelijk vrij moet komen na het voor haar positieve vonnis van het Europese Hof voor de Rechten van de mens. De commissie, met daarin ook de Estste Mailis Reps en de Zweedse Marietta de Pourbaix-Lundin, heeft de autoriteiten opgeroepen er alles aan te doen om aan het vonnis tegemoet te komen.

Het Hof oordeelde afgelopen woensdag dat Timosjenko's veroordeling tot zeven jaar gevangenisstraf onterecht en willekeurig was. De commissie die namens de parlementaire vergadering van de Raad van Europa de situatie rond Timosjenko in de gaten houdt, bezoekt Oekraïne begin juni. Ook in juni presenteert Omtzigt namens de commissie de bevindingen omtrent de veroordelingen van Timosjenko en oud-minister Joeri Loetsenko.

Inmiddels is Loetsenko op vrije voeten nadat hem gratie was verleend door president Viktor Janoekovitsj. Dat zit er voor Timosjenko voorlopig niet in. Tegen haar lopen nog twee rechtszaken, wegens belastingontduiking en betrokkenheid bij een oude moord.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: