zondag 19 mei 2013

Premier: 'Boetes schrikken parlementsleden niet af'

Premier Mikola Azarov ziet niets in het opleggen van een boete aan parlementsleden die verstek laten gaan bij de vergaderingen of het parlement verhinderen te vergaderen door het presidium te blokkeren. ''Serieus, denkt iemand dat parlementsleden daar van wakker liggen?'', schrijft de premier op zijn Facebook-pagina.

Het is bekend dat het Oekraïense parlement veel miljonairs telt. Hen is het niet om de inkomsten te doen, maar om het beschermen van eigen hun eigen belangen. Azarov vindt het beter als de kiezers het afstraffen als parlementsleden hun werk niet doen door niet meer op hen te stemmen. "We hebben mensen in het parlement nodig die werkelijk hun best doen voor ons land'', aldus Azarov.

Parlementsleden schitteren geregeld door afwezigheid. Azarov's eigen Partij van de Regio's heeft er mee te maken. Tot voor kort konden parlementariërs een stem uitbrengen voor afwezige collega's - het zogenoemde pianostemmen, waarbij parlementsleden langs de stemkastjes renden - maar deze praktijk is nu verboden. Alleen de stemmen van aanwezige parlementsleden tellen en het is dus zaak om bij belangrijke stemmen zoveel mogelijk zetels bezet te hebben.

Maar ook de oppositie kan er wat van. Sinds de verkiezingen van eind oktober is het presidium van het parlement door de Moederlandpartij, Svoboda en Oedar inmiddels tot driemaal toe langdurig bezet geweest en kon er niet vergaderd worden.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: