dinsdag 7 mei 2013

Minister: 'Europa blij met privatisering Naftogaz'

In Europa is positief gereageerd op de plannen om het staatsbedrijf Naftogaz te privatiseren. Minister Eduard Stavitski van Energie en Kolen zei dit na afloop van een conferentie in Brussel over de gasproblematiek waarmee Oekraïne te kampen heeft. Anderhalve week geleden diende het kabinet een wetsvoorstel in bij het parlement om het energiebedrijf los te maken van de overheid.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is er ook positief over, verwacht directeur Oleg Oestenko van de Bleyzer Foundation. ''Het is opnieuw een signaal richting het IMF dat de regering zich zorgen maakt om de overheidsfinanciën. Dit is een stap richting een oplossing.'' Naftogaz draait met verlies, zo'n 2 procent van het bruto nationaal product, en draagt daardoor fors bij aan de Oekraïense staatsschuld.

''Privatisering betekent dat het verlies van de schouders van de belastingbetalers over gaat op die van de nieuwe eigenaren'', aldus econoom Oestenko. Hij veronderstelt dat ook na de privatisering de overheid greep blijft houden op de energievoorziening. "De staat heeft op dit gebied een natuurlijk monopolie, al was het alleen maar via de Mededingingsraad."

Kritiek is er ook op het plan om Naftogaz te privatiseren. Voorzitter Volodimir Fesenko van de Oekraïense denktank Penta verwacht een nieuwe parlementaire crisis, waarbij de oppositie opnieuw het vergaderen onmogelijk maakt met een blokkade zoals tweemaal eerder gebeurde. De oppositie is fel gekant tegen privatisering van Naftogaz.

Fesenko verwerpt de veronderstelling dat de problemen bij de tv-zender TVi - die op de hand is van de oppositie - gebruikt worden om de aandacht van Naftogaz af te leiden. "Voordat het parlement zich uitspreekt over de privatisering van het energiebedrijf zijn de problemen bij TVi al opgelost.''

Eerder ziet hij in de privatisering een poging om tot een compromis met Rusland te komen en tegelijkertijd tegemoet te komen aan de verwachtingen van de EU en het oplossen van de eigen financiële problemen.


Bronnen: Ukrinform, Interfax

Geen opmerkingen: