zaterdag 25 mei 2013

Homoparade: 300 meter langs politiecordon

De homoparade Kyiv Pride is tot een goed einde gebracht, dankzij de inzet van 300 politiemensen. Er werden tien arrestaties verricht van mensen die de vijftig deelnemers aan de parade probeerden aan te vallen. Een enkeling zag kans een spandoek uit de handen van deelnemers te grissen, anderen hielden het bij beledigingen.

Niemand raakte gewond en na 300 meter over een smal pad tussen enerzijds hekken en anderzijds politiebusjes was de homoparade na 20 minuten ten einde bij het metrostation Sjoeliavska. De homoparade werd door de rechter uit het centrum van de hoofdstad verbannen omdat daar allerlei festiviteiten waren in het kader van de Dag van Kiev. Ook demonstranten tegen de homoparade waren daar niet welkom.

Zodoende werd voor een buitenwijk gekozen. De deelnemers en journalisten werden via e-mail en telefoon op de hoogte gesteld waar de parade dan wel werd gehouden. Daarmee kon niet worden voorkomen dat zich toch demonstranten langs de route opstelden.

Er waren deelnemers aan de Kyiv Pride uit Duitsland en Zweden. Onder hen loco-burgemeester Hep Monatzeder van München die constateerde dat de homoparade gehouden kon worden dankzij de inzet van de politie. ''We hadden dit liever in de binnenstad gedaan, maar het is tenminste een begin. We brengen de discussie er wel mee op gang.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: