zondag 19 mei 2013

Journalisten gewond bij opstootje in Kiev

Bij het handgemeen tussen aanhangers van Svoboda en de Partij van de Regio's in Kiev hebben twee journalisten zaterdagmiddag klappen opgelopen. Zij raakten daarbij gewond. Het gaat om verslaggeefster Olja Snitsarsjoek van tv-zender Kanal 5 en fotograaf Vladislav Sodel van de krant Kommersant.

De beide journalisten volgden de ontwikkelingen op de Velika Zjitimirskastraat in de hoofdstad, waar nationalisten werden aangevallen door aanhangers van de Partij van de Regio's. Dat gebeurde nadat de aanhangers van Svoboda van de politie eisten dat een pantserwagen werd weggehaald. De Partij van de Regio's hield op dat moment een anti-fascistische demonstratie.

Het duurde tien minuten voordat de politie ingreep, ook al waren er 4.000 agenten op de been om de orde te handhaven. Om daarover opheldering te krijgen, heeft fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij in het parlement inmiddels om een spoedzitting gevraagd met minister Vitali Zacharsjenko van Binnenlandse Zaken. In een brief aan Zacharsjenko schrijft Jatsenjoek dat ''juist dit voorval een hedendaagse uiting is van fascisme in ons land''.

Er waren zaterdag aanzienlijk minder mensen op de been in Kiev dan verwacht. Vooraf maakte het stadsbestuur bekend dat 30 organisaties bij meerdere manifestaties zo'n 100.000 mensen bij elkaar zouden brengen. Het werd maar de helft, waarvan de regerende Partij van de Regio's met een anti-fascistische mars (gericht tegen oppositiepartij Svoboda) er 40.000 voor haar rekening nam. De drie grote oppositiepartijen verwachtten 30.000 betogers bij hun sluitstuk van het landelijke protest tegen de regering-Janoekovitsj, maar volgens de politie waren het er maar zo'n 4.000.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: