dinsdag 28 mei 2013

Privatisering Naftogaz voorlopig van de baan

Het parlement besluit voorlopig niet tot het privatiseren van het staatsbedrijf Naftogaz en het gastransportsysteem waarlangs Russisch gas richting Europa gaat. Fractievoorzitter Oleksandr Jefremov van de regerende Partij van de Regio's zegt dat in een interview met het Russische persbureau RIA Novosti.

Het wetsvoorstel om Naftogaz te privatiseren en de gastransportleiding te verhuren (aan Rusland) bevat ook een regel dat het parlement de regering de vrij hand geeft om te bepalen met wie zij in zee gaat.

Volgens Jefremov is er onvoldoende steun voor het privatiseringsvoorstel van het kabinet. Eerder was al bekend geworden dat zijn eigen fractie liefst 30 tegenstanders telde. Het privatiseringsplan zou ook tot verdeeldheid onder de bevolking leiden, omdat veel Oekraïners vermoeden dat Rusland dan het gastransport in hun land in handen krijgt.

Jefremov constateert dat wat het transportsysteem betreft een consortium van Oekraïne, Rusland en de Europese Unie het meest voor de hand ligt. ''Dat valt nog uit te leggen. Dat is niet het geval als Oekraïne en Rusland samen de zeggenschap hebben over het gastransport richting Europa.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: