maandag 20 mei 2013

Klitsjko en Oedar doen het goed in peiling

Als er nu presidentsverkiezingen zouden zijn, dan was dat een nek-aan-nek race tussen de huidige president Viktor Janoekovitsj en Vitali Klitsjko, de partijleider van Oedar. Volgens een opiniepeiling van GfK zouden beiden 16 procent van de stemmen krijgen.

In een tweede ronde, zoals tot dusverre gebruikelijk is geweest, zou 38 procent voor Klitsjko kiezen en 19 procent voor Janoekovitsj. Er zijn nogal wat afhakers, want 24 procent van de deelnemers aan de peiling is helemaal niet van plan te gaan stemmen. Nog eens 19 procent wil wel gaan stemmen, maar weet nog niet op wie.

Joelia Timosjenko kan op dit moment rekenen op de steun van slechts 9 procent, terwijl partijleider Oleh Tiajnibok van Svoboda 5 procent krijgt. Arseni Jatsenjoek, fractievoorzitter van de Moederlandpartij/Verenigde Oppositie in het parlement, staat op 3 procent. Dat is evenveel als de communistische leider Petro Simonenko.

Zouden er nu parlementsverkiezingen zijn, dan zou Oedar aan de leiding gaan met 17 procent van de stemmen. De Partij van de Regio's van Janoekovitsj zou 16 procent krijgen, de Moederlandpartij van Timosjenko 11 procent, Svoboda 8 procent en de Communistische Partij 4 procent. Liefst 24 procent zei geen keus te kunnen maken, terwijl 18 procent niet de moeite neemt om te gaan stemmen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: