dinsdag 14 mei 2013

Protesten tegen homoparade en wetsvoorstel

In Kiev is dinsdag geprotesteerd tegen de homoparade die zondag 25 mei in de Oekraïense hoofdstad wordt gehouden. Er waren 150 demonstranten die vinden dat homoseksualiteit de moraal van het land aantast en tot een demografische ramp leidt.

Hun woordvoerster Marina Kravtsjenko bood ruim 11.400 handtekeningen aan het stadsbestuur aan van Oekrainers die vinden dat de parade verboden moet worden. Een woordvoerder van het stadsbestuur liet weten dat nog geen toestemming is verleend voor de homoparade. Het is twijfelachtig of die toestemming er wel komt, aangezien er veel andere activiteiten in de stad zijn waar veel mensen op af komen. Een poging vorig jaar mei om een gayparade te houden, mislukte nadat de initiatiefnemers door rechts-extremisten in elkaar waren geslagen.

Dinsdagmorgen was er ook al een anti-homodemonstratie met 200 deelnemers bij het parlementsgebouw in Kiev. Dat had te maken met een wetsvoorstel waarin seksuele discriminatie door werkgevers wordt verboden en bestraft wordt met een gevangenisstraf tot vijf jaar of een boete die varieert van 340 tot 850 euro.

Tot de geplande stemming kwam het niet toen duidelijk was dat zowel de Communistische Partij als de nationalistische partij Svoboda er tegen zouden stemmen. President Viktor Janoekovitsj had het parlement eerder opgeroepen om voor het wetsvoorstel te stemmen, aangezien daarmee tegemoet wordt gekomen aan de eis van de kant van de EU om een einde te maken aan de discriminatie van homo's.

Homoseksualiteit wordt slechts door een minderheid van de Oekrainers acceptabel gevonden. Actuele peilingen zijn er niet, eentje uit 2007 van het Instituut voor Maatschappelijk Onderzoek toont echter aan dat slechts 30,2 procent homoseksualiteit accepteert. Dat was het laagste percentage van 24 landen waar dit onderzoek toen werd gehouden.

Een andere peiling uit datzelfde jaar, de Angus Reid Global Monitor, gaf aan dat 13 procent van de Oekrainers homoseksualiteit soms acceptabel vond en slechts 5,7 procent altijd acceptabel. Veelzeggend was dat door de deelnemers aan de peiling homoseksualiteit verwerpelijker vonden dan belastingontduiking, abortus en seks voor het huwelijk.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: