donderdag 16 mei 2013

Betere pijnbestrijding voor ernstig zieken

Human Rights Watch is doorgaans kritisch als het om Oekraïne gaat, maar ditmaal is dat anders. De internationaal opererende mensenrechtenorganisatie is enthousiast over de nieuwe regelgeving voor de verstrekking van pijnbestrijdingsmiddelen als morfine aan ongeneeslijk zieken. Daarmee wordt onnodig lijden voorkomen, constateert Human Rights Watch. Eerder had HRW de Oekraïense regelgeving juist veroordeeld als die met de minste mogelijkheden in de hele wereld.

''Dit is een enorme vooruitgang'', aldus senior onderzoeker gezondheidszorg Diederik Lohman. ''Tienduizenden zieken die ondraaglijk veel pijn lijden hebben hier baat bij.'' Het is voortaan niet meer nodig om de toestemming van liefst vier artsen te krijgen om bijvoorbeeld morfine te krijgen.

Patienten krijgen ook het recht om twee weken in het vooruit medicijnen thuis te hebben en die zelf in te nemen. Lohman: ''Tot nu toe waren onder meer kankerpatiënten met veel pijn afhankelijk van een verpleegster die hen meerdere keren thuis bezocht om de medicatie toe te dienen. Dat gebeurde niet altijd, waardoor patiënten vaak onnodig pijn hadden.''

Human Rights Watch constateerde eerder al dat ernstig zieke patiënten soms zelfmoord pleegden omdat ze de pijn niet meer aan konden. De mensenrechtenorganisatie dringt er bij de Oekraïense autoriteiten wel op aan dat die er voor moeten zorgen dat artsen op de hoogte zijn van de nieuwe regelgeving en dat ziekenhuizen voldoende geld krijgen om de pijnbestrijdingsmiddelen aan hun patiënten te verstrekken.

Bronnen: Human Rights Watch, Kyiv Post

Geen opmerkingen: