donderdag 9 mei 2013

Janoekovitsj pleit voor verzoening

President Viktor Janoekovitsj meent dat de partijen die strijden over de betekenis van de Dag van de Overwinning tot een verzoening moeten komen. ''We leven in hetzelfde land en moeten samen aan de toekomst bouwen'', zei de president donderdag tijdens de viering van de 68e Dag van de Overwinning in het Paleis der Kunsten in de hoofdstad Kiev.

Volgens Janoekovitsj is verzoening mogelijk, zoals eerdere voorbeelden hebben aangetoond. Hij veronderstelde dat de dictatuur van de Nazi's en de Sovjets definitief tot het verleden behoort. ''We moeten nu werken aan onze democratie, aan vrijheid en gerechtigheid, ons geloof in een goede toekomst voor ons allen.''

Van eensgezindheid viel donderdag nog weinig te merken in het land. De grootste oppositiepartij, de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko, hield bijvoorbeeld een eigen herdenkingsbijeenkomst in de hoofdstad.

In Lviv legden aanhangers van de Communistische Partij kransen onder politiebegeleiding en dwong de oproerpolitie Berkoet hen om hun rode Sovjet-vlaggen op te bergen.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post, Western Information Center

Geen opmerkingen: