woensdag 15 mei 2013

Versoepeld visumbeleid EU gaat op 1 juli in

Het versoepelde visumbeleid van de Europese Unie voor Oekraïners gaat op 1 juli in. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag meegedeeld na afloop van een bijeenkomst van beide partijen waarin de stand van zaken werd besproken. Volgens de woordvoerder is het een belangrijke stap richting het volledig afschaffen van de visumplicht. Het verdrag is inmiddels door zowel de EU als het Oekraïense parlement goedgekeurd.

De vereenvoudigde visumaanvraag geldt voor internationale chauffeurs (zowel vrachtwagens als bussen), voor journalisten en de technische medewerkers die zij meenemen, voor deelnemers aan officiële uitwisselingsprogramma's op lokaal niveau. Verder voor naaste familieleden van Oekraïners die in de Europese Unie wonen of naaste familieleden van inwoners van de EU die in Oekraïne wonen. Ook geldt de regeling voor Oekraïners die naar een EU-land willen voor een medische behandeling. Voor leden van organisaties die deelnemen aan seminars, symposia en tentoonstellingen en deelnemers aan een officieel EU-programma voor grensoverschrijdende samenwerking.

Het akkoord betreft ook het afgeven van een multiple entry visum voor vijf jaar voor leden van de regering of van lokale en regionale overheden, het Constitutionele Hof en het Hooggerechtshof, voor openbare aanklagers en hun plaatsvervangers, voor permanente leden van officiële delegaties, voor echtgenoten en kinderen tot 21 jaar van Oekraïner die een permanente verblijfsvergunning bezitten van een van de EU-lidstaten, of van zakenmensen die regelmatig naar de Europese Unie reizen.

Ambassades en consulaten van de EU-lidstaten gaan een multiple entry visum met een geldigheidsdatum van een jaar afgeven aan internationale chauffeurs, personeel op internationale treinen, wetenschappers, kunstenaars en sporters die op internationaal niveau acteren en hun begeleiders. Verder voor deelnemers aan officiële uitwisselingsprogramma;s op lokaal niveau, vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties die regelmatig naar EU-lidstaten reizen en deelnemers aan officiële grensoverschrijdende EU-programma's. De multiple entry visa worden afgegeven aan Oekraïners die in het voorgaande jaar een Schengen-visum hebben aangevraagd en dat volgens de daarvoor geldende regels hebben gebruikt.

Bronnen: Ukrinform, Interfax

Geen opmerkingen: