dinsdag 21 mei 2013

Bestuur Kiev naar rechter om homoparade

Het stadsbestuur van Kiev is naar de rechter gestapt om de Kyiv Pride homoparade van komende zaterdag te verbieden, al mag dat niet zo heten. Komende zaterdag is namelijk de Dag van Kiev en dan zijn er allerlei festiviteiten en het stadsbestuur wil daar alle ruimte aan bieden. Vandaar dat alle andere evenementen in de hoofdstad verboden worden, zo heet het.

De organisatoren van de Kyiv Pride hebben vergunning gevraagd voor een manifstatie met pakweg 500 deelnemers. Maar liefst tien andere organisaties willen toestemming voor om te mogen protesteren tegen de homoparade. Bovendien zijn meer dan 500 verzoeken van organisaties en inwoners van de hoofdstad die vinden dat de homoparade niet door mag gaan. Het stadsbestuur heeft de organisatoren van de Kyiv Pride gevraagd de parade niet door te laten gaan, maar die hebben dat geweigerd.

De nationale ombudsvrouw Valeria Loetkovska heeft maandag laten weten dat de autoriteiten er alles aan moeten doen om de homoparade zaterdag ongehinderd door te laten gaan, maar zij vindt ook dat tegenstanders tegelijkertijd de kans moeten krijgen voor een tegendemonstratie. Zoals de Grondwet garandeert, aldus Loetkovska.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: