woensdag 1 mei 2013

Ministerie wil voldoen aan vonnis Timosjenko

De Oekraïense autoriteiten willen voldoen aan de uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens die de veroordeling wegens machtsmisbruik van oud-premier Joelia Timosjenko woensdag onrechtmatig en willekeurig noemde. Het is nu echter nog niet zover, aldus het ministerie van Justitie donderdagmorgen in een verklaring. het wachten is namelijk op het definitieve oordeel van het Hof.

Beide partijen hebben drie maanden de tijd om in beroep te gaan. Het ministerie wil die tijd gebruiken om het vonnis te bestuderen en een besluit te nemen of het al dan niet in beroep gaat. Gebeurt dat niet, dan zal het vonnis op 1 augustus onherroepelijk zijn.
Ook van de kant van de Europese Unie kwam er donderdagmorgen een reactie op het vonnis. "Dat bevestigt ons oordeel en de bezorgdheid die we in de afgelopen maanden naar voren hebben gebracht ten aanzien van kwestie-Timosjenko'', aldus een verklaring van de Eurocommissarissen Catherine Ashton en Stefan Fule.
De Europese Commissie roept de Oekraïense autoriteiten opnieuw op ''om de situatie waarin mevrouw Timosjenko, de leider van een van de belangrijkste oppositiepartijen, te herzien.'' Er zou volgens Ashton en Fule nog meer samenwerking moeten zijn met de waarnemersmissie van het Europese Parlement onder leiding van Cox en Kwasniewksi.
Bronnen: ForUm, Ukrinform

Geen opmerkingen: