donderdag 30 mei 2013

Rechtbank: verkiezingen Kiev pas in 2015

Kiev moet het nog tot oktober 2015 stellen zonder een gekozen burgemeester, terwijl ook de gemeenteraad tot dan mag blijven zitten. Dat heeft het Constitutionele Hof bepaald, tot grote woede van de oppositie in de hoofdstad. Die verwijt de zes rechters partijdigheid. Ze zijn direct en indirect benoemd door de president, of door het parlement waarin diens Partij van de Regio's het voor het zeggen heeft.

De hoofdstad zit al sinds het vertrek van de omstreden Leonid Chernovetski zonder gekozen burgemeester. Die taak wordt sindsdien waargenomen door Galina Hereha, voorzitter van de gemeenteraad. Zij wordt bijgestaan door stadsdirecteur Oleksandr Popov. De laatste is lid van de Partij van de Regio's.

Volgens de oppositie heeft de regeringspartij geen geschikte kandidaat voor het burgemeesterschap van Kiev, vandaar dat de verkiezingen alsmaar worden uitgesteld. Door het besluit van de rechtbank valt de verkiezing van een nieuwe burgemeester en van de gemeenteraad samen met de presidentsverkiezingen.

Begin april poogde de oppositie in het parlement nog tot verkiezingen in de loop van de zomer te komen, terwijl buiten duizenden inwoners van de hoofdstad daarvoor demonstreerden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: