woensdag 22 mei 2013

Premier verbant journalisten na protestactie

Journalisten die de wekelijkse kabinetszitting verstoorden, zijn woensdagmorgen door premier Mikola Azarov weggestuurd. Ze verstoorden Azarov's toespraak met de eis dat er een grondig onderzoek plaats heeft naar de mishandeling van twee van hun collega's, zaterdagmiddag in Kiev. Daartoe draaiden ze de premier de rug toe en daarop viel te lezen: "Vandaag zijn het de journalisten, morgen uw vrouw, zus of dochter. Doe iets!"

De premier reageerde verbolgen en gaf opdracht om de namen van de demonstrerende journalisten te noteren. Hun accreditatie werd ingetrokken. ''Wij respecteren het werk van journalisten, maar niet als zij van een kabinetsvergadering een circus maken.'' Volgens advocaten in dienst van de media kan Azarov journalisten niet de toegang weigeren. Dat kan alleen als ze bij herhaling bijeenkomsten van het kabinet of van het parlement verstoren, en daar is hier geen sprake van.

Azarov en de zijnen hebben het toch al zwaar te verduren. Er is inmiddels iemand opgepakt voor het mishandelen van de twee journalisten. Het is iemand die aan vechtsport doet en als weerwoord heeft dat hij door de oppositie was ingehuurd om deelnemers aan hun demonstratieve mars in de hoofdstad te beschermen. Er zijn echter aanwijzingen dat hij door Azarov's Partij van de Regio's is ingehuurd om aanhangers van de oppositie aan te vallen.

Onder meer Eurocommissaris Stefan Fule en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben hun verontrusting kenbaar gemaakt over de aanval op verslaggeefster Olja Snitsarsjoek van tv-zender Kanal 5 en fotograaf Vladislav Sodel van de krant Kommersant. Ze dringen aan op een zorgvuldig onderzoek. Dat doet ook mensenrechtenorganisatie Freedom House.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform, Interfax

Geen opmerkingen: