dinsdag 1 januari 2013

Hongerdood dreigt voor honderden dieren

Beelden van stervende varkens en een koe die levend staat weg te rotten in haar eigen uitwerpselen op een boerderij in het dorp Obidne (Vinnitsja) hebben een schok teweeg gebracht onder de kijkers van het 1+1 televisienieuws. In het programma werd een oproep aan de kijkers gedaan om de dieren te redden.

Het gaat om honderden dieren die al een tijdje amper voedsel te krijgen en ook op andere manieren wordt niet of nauwelijks voor ze gezorgd. Ooit werden zo'n duizend dieren gehouden op deze boerderij, maar het bedrijf heeft financiële problemen. Het aantal dieren is tot een derde teruggebracht en de medewerkers krijgen niet meer betaald. Daarom zijn veel medewerkers vertrokken, de dieren hulpeloos achter latend.

De achterblijvers proberen samen met dorpsbewoners voor de dieren te zorgen, maar het is onbegonnen werk. Inmiddels is justitie een onderzoek begonnen naar de eigenaren. Zij worden beschuldigd van dierenmishandeling.

Op dit misdrijf werd lange tijd weinig uitgedaan, maar afgelopen juli stelde justitie een daad door Oleksei Vedoela tot vier jaar gevangenisstraf te veroordelen vanwege het doden van een groot aantal zwerfdieren. Hij ging beestachtig te werk en plaatste daarvan filmpjes op een sociaal netwerk.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: