maandag 28 januari 2013

Volkscomité mobiliseert tegen douane-unie

Het Volkscomité Bescherm Oekraïne roept president Viktor Janoekovitsj op om niet toe te geven aan de druk vanuit Rusland om Oekraïne zich bij de douane-unie te laten aansluiten. Het comité doet dat in een open brief die zo snel mogelijk op een website wordt gepubliceerd. Iedereen die zich achter de brief wil scharen, kan zijn of haar handtekening op de site achter laten.

In de brief wordt geconstateerd dat de Russische douane-unie ''onderdeel uitmaakt van de Euraziatische Unie, de dekmantel voor de plannen van Moskou om de Sovjet-Unie in ere te herstellen''. Lidmaatschap van de douane-unie betekent volgens de critici dat ''Oekraine definitief wordt beroofd van elk Europees perspectief''.

Het Volkscomité is niet politiek gebonden en wil dat ook niet worden, het moet een beweging van het volk zijn. ''Het is ook niet de bedoeling om de autoriteiten zonder meer te bekritiseren, maar meer om verkeerde beslissingen van de autoriteiten tegen te gaan'', aldus Levko Loekjanenko, een van de ondertekenaars van de oproep aan president Janoekovitsj.

Veel prominenten hebben zich bij het initiatief aangesloten, zoals de schrijvers Valeri Sjevsjoek, Volodimir Javorivski en Joeri Androechovitsj, de academici Ivan Zioeba, Mikola Zhoelinksi en Miroslav Popovitsj. Ook publieke figuren Kostiantin Morozov, Levko Loekjanenko en Bohdan Horin maken er deel van uit.

Het Volkscomité werd al in mei 2010 opgericht. Dat was nadat Janoekovitsj en de toenmalige Russische president Medvedev het zogenoemde Charkiv-akkoord sloten, waarbij de aanwezigheid van de Russische marine in Sebastopol met tientallen jaren werd verlengd.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: