zaterdag 12 januari 2013

Verdeeldheid om wetsvoorstel 'Timosjenko'

Acht parlementsleden van de regerende Partij van de Regio's hebben vrijdag het voorstel van de oppositie gesteund om het wetsartikel uit de Strafwet te halen op basis waarvan oud-premier Joelia Timosjenko wegens machtsmisbruik tot zeven jaar cel veroordeeld is. Ook oud-minister Joeri Loetsenko overkwam dit; hij kreeg vier jaar gevangenisstraf.

De steun vanuit de regeringspartij mocht niet baten, want de wetswijziging kreeg slechts 161 van de benodigde 226 stemmen. Fractievoorzitter Oleksandr Jefremov was niet verrast dat acht van zijn partijgenoten voor het voorstel stemden. ''Ze hebben mij daar vooraf over geïnformeerd en ik heb ze vrij gelaten'', aldus Jefremov. Er zouden persoonlijke lijntjes liggen tussen met name Timosjenko en de parlementsleden van de Partij van de Regio's met een afwijkend stemgedrag.

Overigens stemden vier leden van Timosjenko's eigen Moederlandpartij tegen het wetsvoorstel.Volgens parlementslid Taras Chornovil zitten de leiders van de oppositiepartijen er niet op te wachten dat Timosjenko op vrije voeten komt. Dat zou zeker gelden voor fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij/Verenigde Oppositie en fractievoorzitter en partijleider Vitali Klitsjko van Oedar. "Haar vrijlating haalt een streep door hun ambities'', aldus Chornovil tegen het persbureau Interfax.

De afwijzing van het wetsvoorstel is de Partij van de Regio's verklaard uit het feit dat niet alleen Timosjenko en Loetsenko er door op vrije voeten komen, maar in totaal 1.000 politici, bestuurders en ambtenaren. ''Dat kan niet de bedoeling zijn.''
Bronnen: ForUm, Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: