maandag 31 december 2012

Moederlandpartij: omstreden taalwet terugdraaien

De Moederlandpartij heeft een wetsvoorstel ingediend om de omstreden taalwet ongedaan te maken. Afgelopen najaar werd de wet aangenomen op initiatief van de regerende Partij van de Regio's. Het was vooral de bedoeling om het Russisch een officiële status te geven. Tot dan was alleen het Oekraïens erkend als officiële landstaal, terwijl miljoenen Oekraïners dagelijks Russisch met elkaar spreken.

Besloten werd om de mogelijkheid te creëren een regionale taal te erkennen als tenminste 10 procent van de bevolking die dagelijks spreekt. Inmiddels hebben diverse minderheden er ook gebruik van gemaakt, onder meer Roemeens- en Hongaarstaligen.

Maar de Moederlandpartij wil dit allemaal ongedaan maken. De taalwet wordt door de grootste oppositiepartij gezien als een middel om het Oekraïens uit te bannen. Parlementslid Mikola Katerinsjoek is de indiener van het voorstel om de taalwet te schrappen. Hij wil er voor zorgen dat het Oekraïens in het hele land als enige officiële taal gehandhaafd blijft. Het is onduidelijk wanneer het parlement Katerinsjoek's voorstel behandelt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: