donderdag 31 januari 2013

Communisten willen de doodstraf terug

De Communistische Partij wil de doodstraf opnieuw invoeren en heeft daartoe een wetsvoorstel ingediend bij het parlement. Het voorstel is geschreven door fractievoorzitter Petro Simonenko, parlementslid Ihor Alesejev en vice-parlementsvoorzitter Ihor Kaletnik. De doodstraf werd in Oekraïne afgeschaft op 29 december 1999. Sindsdien is levenslang de strengste straf.

Na het bekend worden van de verkrachting en daarop volgende moord op de 18-jarige Oksana Makar in de stad Mikolajiv begin maart vorig jaar was de volkswoede zo groot dat werd geroepen om herinvoering van de doodstraf. De hoofddader kreeg in november een levenslange gevangenisstraf opgelegd, de andere twee daders respectievelijk veertien en vijftien jaar cel.

Uit opiniepeiling halverwege 2012 bleek dat bijna de helft van alle Oekraïners (45 procent) de doodstraf terug wil. Opvallend was de voorkeur in het westen van het land voor herinvoering. Daar is 54 procent voorstander, tegen 48 procent in het oosten en 46,5 procent in het midden van het land. Van de voorstanders voerde 75 procent aan dat Oekraïne lijdt onder de criminaliteit.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: