dinsdag 29 januari 2013

Poekasj: 'Koetsjma en Litvin horen hier naast me'

De vroegere generaal bij de politie Oleski Poekasj heeft oud-president Leonid Koetsjma en de pas afgetreden parlementsvoorzitter Volodimir Litvin beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op journalist Heorhi Gongadze in 2000. ''Anderen zijn evengoed schuldig'', zei Poekasj nadat de rechtbank hem een levenslange gevangenisstraf had opgelegd.

Toen een rechter hem vroeg of de straf gerechtvaardigd is, antwoordde de voormalige chef van de beveiliging van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat hij er meer begrip voor zou hebben als Koetsjma en Litvin, destijds de chef staf van de president, naast hem in de rechtszaal zouden zitten.

Miroslava Gongadze, de weduwe van de vermoorde journalist, gaf dinsdagmiddag te kennen dat zij zich niet bij het vonnis neer legt. ''Ik zal pas rusten als ook de opdrachtgevers voor deze moord ter verantwoording zijn geroepen." Haar advocaat liet weten dat hij een onderzoek wil naar de dood van toenmalig minister Joeri Kravtsjenko, die in 2005 zelfmoord gepleegd zou hebben.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: