zondag 13 januari 2013

Patriarch: 'Pas op voor de Russische muizenval'

Patriarch Sviatoslav van de Grieks-katholieke kerk vindt dat Oekraïne zich niet overhaast bij de Russische douane-unie moet aansluiten. "De regering gaat af op de kaas, maar ziet de muizenval niet." In een interview met de krant Vandaag zei hij ook dat "als we op zoek zijn naar democratische waarden, we op zoek moeten naar een andere organisatie."

Volgens Sviatoslav is de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan niet alleen een economische aangelegenheid, maar zit er veel meer aan vast. "Het lidmaatschap van de douane-unie brengt Oekraïne in de Euraziatische invloedssfeer, politiek en cultureel." Sviatoslav houdt de Oekraïners voor dat zij moeten kiezen of zij zich daarin willen begeven.

De patriarch vindt dat er een brede discussie over gevoerd moet worden over de gevolgen die aansluiting bij de douane-unie heeft voor Oekraïne. En, voegt hij er aan toe, als de regering af wil van de pro-Europese koers, dan moet zij dat maar hardop zeggen.

Sviatoslav sluit zich met dit interview aan bij patriarch Filaret van de Oekraïens-orthodoxe kerk die overigens nog scherper was in zijn kritiek. Filaret beschuldigde namelijk Rusland er van te streven naar een terugkeer naar de Sovjettijd door naar gebiedsuitbreiding te streven.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: