vrijdag 18 januari 2013

Politie verwijdert parlementsleden uit ziekenhuis

Drie parlementsleden zijn vrijdagmorgen door de politie verwijderd uit het ziekenhuis in Charkiv, waar oud-premier Joelia Timosjenko al bijna driekwart jaar verblijft. Tetiana Slioez, Oleksandra Koezhel en Lioedmila Denisova besloten zich woensdag na een bezoek aan Timosjenko aan te sluiten bij haar actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. Ze bleven in het ziekenhuis, met de belofte alleen te vertrekken als Timosjenko's eisen zouden zijn ingewilligd.

Timosjenko wil dat de videocamera's uit haar ziekenhuiscamera's worden weggehaald. De drie parlementsleden, partijgenotes van Timosjenko, verklaarden vrijdagmorgen dat zij diverse camera's hebben aangetroffen, onder meer in het toilet en de badkamer.

De politie greep in na een rechterlijke uitspraak. Vijftien agenten van de Berkoet haalden de drie parlementsleden weg uit Timosjenko's kamer en sloten ze op in een andere kamer. Vervolgens besloten de drie het ziekenhuis te verlaten. Er zouden in totaal vijftig politiemensen aanwezig zijn om te voorkomen dat zij op hun schreden terug keren.

Buiten gaf Oleksandra Koezhel een geïmproviseerde persconferentie. Zij gaf daarbij te kennen dat Timosjenko's gezondheid momenteel slecht is. "Ze kan niet op haar rechterbeen staan en ze heeft erg veel pijn. Daarvoor krijgt ze tweemaal daags pijnstillers. Nu we zelf hebben gezien hoe ze er aan toe is, begrijp ik ook waarom de autoriteiten zo weinig bezoekers toelaten.'' De drie parlementariërs zijn zelf ook niet ongeschonden: Koezhel klaagde over pijn op de borst en Slioez is op het ziekenhuisterrein achtergebleven omdat zij onwel werd en medische hulp nodig had.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: