donderdag 10 januari 2013

Partij van Regio's gaat onderuit in het parlement

Terwijl de oppositie het presidium in het parlement blokkeerde, had de regerende Partij van de Regio's onvoldoende parlementariërs voorhanden om Serhei Arboezov zijn ontslag te verlenen als algemeen directeur van de Nationale Bank. Arboezov is inmiddels vice-premier, maar bezet formeel ook nog altijd zijn oude functie.

Mochten zich ook morgen, op de laatste vergaderdag voor het reces, ook ongeregeldheden voordoen of de Partij van de Regio's weer mankracht tekort komt, dan blijft Arboezov nog tot februari in functie. Bij de stemming over zijn ontslag wist de regeringszijde slechts 217 van de benodigde stemmen te bemachtigen. De oppositie weigerde met Arboezov's ontslag in te stemmen en evenmin met de benoeming van Ihor Sorkin.

Het is een tegenvaller voor president Viktor Janoekovitsj die woensdag Sorkin voordroeg als de nieuwe topman van de Nationale Bank. Sorkin is dus nog altijd Arboezov's tweede man bij de bank. Zijn vader is een topman bij de Russische energiegigant Gazprom, het staatsbedrijf dat Oekraïne zo'n hoge gasprijs oplegt. Arboezov zelf heeft nauwe banden met de Janoekovitsj-clan. De 36-jarige wordt gezien als toekomstige opvolger van premier Mikola Azarov.

Het protest van de oppositie volgde na de weigering van het parlement om te praten over een herbevestiging van de Europese koers van Oekraine en over een wetsvoorstel van de Moederlandpartij om machtsmisbruik door bijvoorbeeld ministers niet langer strafbaar te stellen. Daardoor zouden zowel oud-premier Joelia Timosjenko en haar minister Joeri Loetsenko uit de gevangenis bevrijd kunnen worden.

Dat de Partij van de Regio's bij de stemming over Arboezov en Sorkin stemmen tekort kwam, is bijzonder. Eerder bezondigden parlementsleden zich aan het zogenoemde pianostemmen van wel aanwezige parlementariërs die langs de stemkastjes renden om namens hun afwezige collega's te stemmen. De nationalistische partij Svoboda maakte de stemkaarten van afwezige parlementsleden onklaar, terwijl parlementsvoorzitter Volodimir Ribak opriep om niet namens afwezigen te gaan stemmen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: