dinsdag 29 januari 2013

Moordenaar journalist Gongadze krijgt levenslang

Een rechtbank in Kiev heeft generaal Olexi Poekasj tot levenslang veroordeeld voor de moord op onderzoeksjournalist Heorhi Gongadze. Poekasj was hoofd van de beveiligingsdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken ten tijde van de verdwijning van Gongadze in september 2000. Hij heeft de moord gedeeltelijk bekend. Drie andere politiemensen zijn eerder al tot 12 en 13 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege hun betrokkenheid bij de moord.

Poekasj zou niet van plan zijn geweest de journalist te vermoorden, maar het verhoor liep volgens hem uit de hand. Pas maanden later werd Gongadze's onthoofde lichaam gevonden in een bos nabij de hoofdstad. Zijn hoofd is nog altijd spoorloos.

Minister Joeri Kravtsjenko zou Poekasj persoonlijk de opdracht hebben gegeven om Gongadze onschadelijk te maken. Kravtsjenko kan niet meer ter verantwoording worden geroepen, want hij pleegde enkele jaren geleden zelfmoord. 
In 2011 werd een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de betrokkenheid van toenmalig president Leonid Koetsjma. Er zou een geluidsopname zijn waarop Koetsjma en Kravtsjenko afspreken dat ze van de lastige journalist bevrijd willen worden. Na enkele maanden werd Koetsjma van rechtsvervolging ontslagen.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: