maandag 28 januari 2013

Financial Times: nieuw gasconflict dreigt

Rusland en Oekraïne stevenen af op een nieuw gasconflict, meent de Britse krant Financial Times. Inzet vormt ditmaal de rekening van 5,2 miljard euro die Gazprom aan het Oekraïense Naftogaz heeft gestuurd. Het gaat om een boete voor het niet afnemen van de afgesproken hoeveelheid Russisch aardgas in 2012.

De Financial Times verwacht niet dat Oekraïne die 5,2 miljard euro daadwerkelijk betaalt. Eerder laat de regering het aan komen op internationale arbitrage. Tweemaal eerder deed zich dit voor, beide keren nadat Rusland eerst de gaskraan tijdelijk dicht draaide.

De torenhoge rekening arriveerde afgelopen woensdag, vlak voordat president Viktor Janoekovitsj afreisde naar Davos om daar het contract met Shell voor de winning van schaliegas te tekenen. "Het lijkt er op dat Oekraine's vastberadenheid om zich minder afhankelijk te maken van Rusland's monopolie op aardgas de aanzet heeft gegeven tot het eisen van deze compensatie voor de niet afgenomen hoeveelheid'', aldus de Financial Times.

Oud-minister Viktor Baloha, tegenwoordig onafhankelijk parlementslid, vindt dat de rekening van 5,2 miljard euro het beste argument is voor de Oekraïense regering om toch maar deel te gaan nemen aan de Russische douane-unie.

''De rekening van Gazprom is onderdeel van de campagne voor de douane-unie'', aldus Baloha op zijn Facebook-pagina. "Als je buurman weet dat je in geldnood zit en desondanks geld vraagt voor iets wat je niet hebt ontvangen, dan heeft dat een betekenis. Anders dan in de Europese Unie, waar je buurman je dan juist gaat helpen, wil deze buurman je juist zijn wil opleggen.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: