zaterdag 26 januari 2013

Rente van 24 procent nekt midden- en kleinbedrijf

Het midden- en kleinbedrijf mag in de Europese Unie de motor van de economie zijn, met twee-derde van de werkgelegenheid en 50 tot 60 procent van het bruto nationaal product, in Oekraïne ligt dat anders. Dat heeft vooral te maken met de hoge rente op leningen en de grote moeite die ondernemers moeten doen om überhaupt een lening te verkrijgen.

Waar het gemiddelde maandloon voor de Oekraïners op slechts 283 euro ligt, is het opzetten van een eigen bedrijf vaak de enige manier om boven de middelmaat uit te komen en zich een dure auto of een bovengemiddeld huis te veroorloven. Wie het geld niet heeft en niet bij verwanten of vrienden kan lenen, is aangewezen op een lening bij een bank.

Volgens Oksana Prodan, voorzitter van de Federatie voor het Midden- en Kleinbedrijf, zijn de voorwaarden voor een banklening onrealistisch. ''De rente ligt nu op bijna 24 procent. Is er al een bank met een lagere rente, dan worden allerlei aanvullende kosten in rekening gebracht, waardoor de rekening net zo hoog uitvalt." The Epoch Times vergelijkt de rentelast met die in de Verenigde Staten en constateert dan dat die slechts de helft is van die in Oekraïne.

Prodan vindt dat het midden- en kleinbedrijf alleen kan floreren als de rente fors omlaag gaat. Om rendabel te kunnen zijn, is een rente tussen de 4 en 9 procent nodig, zo blijkt uit ervaringen in landen met een economie die vergelijkbaar is met de Oekraïense. Zo lang dat niet het geval is, lijkt het verstandig niet bij een bank aan te kloppen.

Volgens consultant Valentin Ozerov is een banklening alleen te doen voor een bedrijf op microniveau of als het om een groot bedrijf gaat dat door grote omzetten de hoge kosten van een lening kan opbrengen.

Bron: The Epoch Times

Geen opmerkingen: