zondag 6 januari 2013

Svoboda wil boycot acteur Gerard Depardieu

De Franse acteur Gerard Depardieu moet door de Oekraïners worden geboycot, vindt de nationalistische partij Svoboda. Woordvoerder Oleksandr Aronets meldt dat diens lovende woorden voor Rusland slecht zijn ontvangen bij zijn partij. Depardieu wil zijn Franse staatsburgerschap opgeven uit woede over een door president Francois Hollande voorgestelde maximale belastingheffing van 75 procent.

De Russische president Vladimir Poetin bood Depardieu vervolgens het Russische staatsburgerschap aan, hetgeen door de acteur met grote instemming werd ontvangen. Hij prees de democratie in Rusland en uitte zijn waardering voor de president

''Hij laat zich lovend uit over de cultuur, de geschiedenis en alles wat verder met Rusland te maken heeft. 'Mijn vader was een communist', zegt hij zelfs. Wij zien het als: ik hou van jullie gewelddadige verleden, in het bijzonder hoe jullie lastige mensen hebben aangepakt, jullie moordpartijen, repressie, het executeren van intellectuelen, in het bijzonder van acteurs en regisseurs. Ik vraag me af of hij wel weet dat de communisten veel meer namen dan die 75 procent inkomstenbelasting. Daarom: boycotten'', aldus Aronets.

Depardieu kan niet alleen een Russisch paspoort krijgen, ook uit Wit-Rusland komt dit aanbod. Bovendien meldden media vrijdag dat Depardieu in Kiev zou zijn en daar een privéfeest en een optreden van een circusfestival bijwoonde. Eerder zou hij al in een wijnmakerij in Charkiv zijn gesignaleerd.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: