maandag 21 januari 2013

Advocaat Timosjenko dreigt in cel te belanden

Timosjenko's advocaat Serhei Vlasenko dreigt de cel in te draaien voor autodiefstal en beroving. Ook zou hij zich na een echtscheiding niet gehouden hebben aan de voorschriften die rechtbank hem had opgelegd. Vlasenko heeft van het Openbaar Ministerie de aanzegging gekregen dat een strafrechtelijk onderzoek tegen hem wordt ingesteld.

Hij vreest het ergste, want de advocaat van oud-premier Joelia Timosjenko ziet hierin een nieuwe poging om het Timosjenko moeilijk te maken. Vlasenko verdedigt haar sinds ze werd aangeklaagd wegens machtsmisbruik tijdens haar premierschap, waarvoor zij nu een gevangenschap van zeven jaar uit zit.

Timosjenko heeft zelf de druk een week geleden opgevoerd door over te gaan tot 'burgerlijke ongehoorzaamheid' en zich niet meer aan de gevangenisregels te houden. De reactie hierop van de autoriteiten bestond er uit dat zij afgelopen vrijdag in staat van beschuldiging werd gesteld van het opdracht geven voor de moord op zakenman en politicus Jevhen Sherban in 1996.

Ook loopt nog een zaak wegens belastingontduiking, de UESU-zaak waarvoor Timosjenko op 12 februari voor de rechter moet komen. Dat moment heeft zij al talloze keren weten uit te stellen met een beroep op haar slechte gezondheid.

Ombudsvrouw Valeria Loetkovska deed maandag een poging Timosjenko te bezoeken in het ziekenhuis in Charkiv, waar ze al sinds mei vorig jaar verblijft. Loetkovska wilde zich persoonlijk op de hoogte stellen van Timosjenko's gesteldheid, maar ze bleek niet welkom. Timosjenko wilde haar niet zien.

Loetkovska gaf op een persconferentie te kennen dat zij ook een bezoek wil brengen aan het strafkamp Kavsjanivska, waar de oud-premier verbleef totdat zij wegens ernstige rugklachten naar het ziekenhuis ging. De ombudsvrouw wil Timosjenko's dossier inzien en een gesprek voeren met de gevangenisdirectie. "Als Timosjenko mij alsnog wil spreken, dan ben ik daartoe bereid'', gaf Loetkovska te kennen.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: