donderdag 17 januari 2013

Kabinet komt met extra anti-corruptiewetgeving

Het kabinet komt met een wetsvoorstel om corruptie tegen te gaan. Het gaat om wijzigingen in de strafwet die onder meer voorkennis strafbaar moeten stellen. Omkoping binnen de overheid was al strafbaar, maar daar komen nu alle mogelijke vormen van omkoping in het bedrijfsleven bij. Met het wetsvoorstel worden de aanbevelingen gevolgd van de internationale organisatie van landen die zich verzetten tegen corruptie, de GRECO.

Het ministerie van Justitie ziet in het wetsvoorstel een nieuwe stap richting de afschaffing van de visumplicht van Oekraïners die de Europese Unie in willen. Een andere voorwaarde daarvoor is de invoering van het biometrische paspoort waarvan de uitgifte over enkele weken begint. Van Oekraïense zijde is al enkele keren aangegeven dat de visumplicht uiterlijk in maart wordt geschrapt, maar deze week werd vanuit de EU echter gewaarschuwd voor al te veel optimisme.

Vice-premier Kostjantin Hritsjenko riep het Oekraïense parlement donderdag op om na het huidige reces zo snel mogelijk haar Europese aspiraties te herbevestigen, om daarmee de EU aan te sporen om de visumplicht zo snel mogelijk af te schaffen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: