donderdag 10 januari 2013

Meeste Oekraïners zijn blij dat EU eisen stelt

Een op de tien Oekraïners vindt dat de regering zich niet de wet moet laten voorschrijven door de Europese Unie. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de stichting voor democratische initiatieven Ilko Koecheriv. Verreweg de meeste Oekraïners vinden het namelijk goed dat de EU aandringt op verbetering van het kiesstelsel, onafhankelijke rechtspraak en het stoppen met politiek gemotiveerde processen waarvan het Europese Hof zegt dat die verwerpelijk zijn.

Afhankelijk van het onderwerp vindt 68 tot 75 procent van de bevolking het goed dat dit gebeurt. De voorstanders zijn in alle politieke geledingen te vinden. Verbetering van het kiesstelsel krijgt de steun van 69 procent, zorgen voor onafhankelijke rechtspraak van 76 procent, het stoppen met politiek gemotiveerde processen 70 procent en het opvolgen van uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens 75 procent.

Voor de 10 procent tegenstanders geldt dat Europa Oekraïne maar moet nemen zoals het is en vooral geen eisen moet stellen aan een onafhankelijk land.

Uit het onderzoek blijkt verder dat slechts 22,5 procent van de bevolking wel eens in de Europese Unie is geweest en heeft ervaren hoe het leven daar is. Twee jaar geleden was dat percentage overigens nog maar 14 procent. De EU-landen, maar ook de Verenigde Staten en Canada zijn het populairst bij de Oekraïners tussen de 30 en 50 jaar oud. Aanhangers van de nationalistische partij Svoboda trokken het vaakst de grens over: 37 procent - die van de Communistische Partij het minst: 10 procent.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: