vrijdag 3 juli 2015

Parlement verplicht omzetten leningen in hrivna

Het parlement heeft met een kleine meerderheid een wetsvoorstel aangenomen dat voor veel Oekraïners gunstig uitpakt, maar dat de banken nog duur komt te staan. Het gaat om leningen in buitenlandse valuta die omgezet moeten worden in hrivna, maar dan wel tegen een voor de banken onvoordelige wisselkoers. Het is namelijk de koers zoals die gold op het moment dat de lening werd afgesloten. De banken worden verplicht om de leningen binnen een maand na het van kracht worden van de nieuwe wet om te zetten.

Dat komt in veel gevallen neer op zo'n 5,05 hrivna voor een dollar. De huidige koers is na de enorme waardedaling van afgelopen februari nu 21 hrivna voor een dollar. In de afgelopen jaren zijn veel leningen afgesloten in buitenlandse valuta, waarbij vooral de dollar als stabiele munteenheid populair was.

De nationale bank NBU is fel tegen, maar ook minister Natalie Jaresko van Financiën heeft het parlement het aannemen van het wetsvoorstel ontraden. De NBU waarschuwde dat het wetsvoorstel ''een bedreiging vormt voor de banken en daarmee ook voor de inwoners van ons land''. Jaresko veronderstelt dat de Oekraïense banken er 95 miljard hrivna (ruim 4 miljard euro) bij inschieten als ze de leningen om moeten zetten.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: