woensdag 29 juli 2015

Rusland blokkeert VN-tribunaal vlucht MH17

Zoals verwacht heeft Rusland zijn veto uitgesproken over de oprichting van een VN-tribunaal dat de daders van de ramp met vlucht MH17 moet vervolgen. Elf leden van de Veiligheidsraad steunden de resolutie die Maleisië, mede namens Nederland, Australië en Oekraïne, had ingediend over de oprichting. Drie landen, Angola, Venezuela en China, onthielden zich van stemming. Rusland stemde als enige land tegen.

De Russische ambassadeur zei dat er bij eerdere incidenten ook geen VN-tribunaal is opgericht. Hij verwees naar vlucht 655 van Iran Air, die door de VS uit de lucht is geschoten, en vlucht 1812 van Siberian Airlines, die is neergehaald door een Oekraïens gevechtsvliegtuig. De vertegenwoordigers van verschillende landen in de Veiligheidsraad, waaronder Maleisië en de VS, spraken na de stemming hun teleurstelling uit over het Russische veto.

Rusland is al lange tijd tegen de oprichting van een VN-tribunaal. De Russen hadden hun eigen concept-resolutie opgesteld, waarin werd opgeroepen tot de berechting van de daders. Daarin werd niet gesproken over een VN-tribunaal.

De Nederlandse premier Mark Rutte deed vanochtend nog een laatste poging om Rusland over te halen de resolutie toch te steunen. President Poetin zei hem dat er nog te veel twijfels zijn over de manier waarop het onderzoek is uitgevoerd en over het bewijs dat tot nu toe is verzameld.

Voor de stemming hielden de leden van de Veiligheidsraad een minuut stilte om de 298 slachtoffers van de ramp te herdenken.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: