donderdag 16 juli 2015

Nog geen doorbraak in overleg met geldschieters

Van een doorbraak is nog geen sprake, maar er is ''substantiele vooruitgang'' geboekt bij de onderhandelingen met de schuldeisers die 19 miljard dollar tegoed hebben van Oekraïne. Het ministerie van Financiën en de schuldeisers melden dat in een gezamenlijke verklaring na het overleg van afgelopen nacht in Washington. Volgende week wordt opnieuw gesproken, mogelijk telefonisch, over het verlangen van Oekraïne dat de schuldeisers 40 procent van die 19 miljard gaan afboeken.

Volgens minister Natalie Jaresko van Financien, die zelf meepraatte in de Amerikaanse hoofdstad, zijn beide partijen aanzienlijk dichter bij elkaar gekomen. ''Er is wederzijds begrip. We praten nu vooral over onze verschillende interpretaties van cijfers, statistieken en de verwachte economische groei.'' Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) sloot zich later aan bij de gesprekken met de geldschieters.

Oekraïne moet eind volgende week de rente over een miljardenlening betalen. Dat geld is er niet, waardoor het land technisch bankroet dreigt te gaan. Het IMF heeft wel een nieuwe miljardenlening toegezegd, maar dat geld komt pas vrij als een akkoord is bereikt met de geldschieters.

Bronnen: Ukrinform, Reuters

Geen opmerkingen: