maandag 27 juli 2015

Legerleiding wil Sjirokine opgeven, vrijwilligers niet

Wordt het dorp Sjirokine nu wel of niet opgegeven door het Oekraïense leger? Verwarrende berichten over de situatie rond Sjirokine, een dorp op pakweg 30 kilometer van de havenstad Marioepol en halverwege de weg naar de Russische grens.

In het weekeinde verschenen berichten in de media als zou het vrijwilligersbataljon Azov zich terugtrekken, maar dat werd vervolgens officieel ontkend. Maar inmiddels heeft Semen Sementsjenko, de commandant van het vrijwilligersbataljon Donbas, via Facebook te kennen gegeven dat wel degelijk een opdracht is verstrekt tot terugtrekking.

''Eerst hebben ze het simpelweg ontkend, maar nu hebben ze er een geheime order van gemaakt waarvan we alleen een uittreksel hebben gekregen'', aldus Sementsjenko die het er duidelijk niet mee eens is dat Sjirokine wordt opgegeven. Daarvoor is er al te veel Oekraïens bloed gevloeid om dit strategisch gelegen dorp in handen te krijgen en te behouden.

Half februari nam het Azovbataljon het dorp in om de pro-Russische rebellen een vrije doortocht naar Marioepol te beletten. In en rond het dorp werd vrijwel dagelijks gevochten, totdat de separatisten op 1 juli lieten weten dat zij zich uit Sjirokine terugtrokken om hun ''goede wil te tonen'' en zij stelden voor om het dorp tot een gedemilitariseerde zone te verklaren onder toezicht van de OVSE.

Inmiddels waren bijna alle gebouwen in het dorp door het oorlogsgeweld vernield, zodat er weinig schuilmogelijkheden meer waren. De rebellen trokken zich terug op een heuvel bij Sjirokine en het Azovbataljon deed hetzelfde aan de andere kant van het dorp. En daar willen de vrijwilligers blijven om Marioepol te verdedigen, zo blijkt uit de felle reactie van Sementsjenko.

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: