zondag 19 juli 2015

Porosjenko wijst nogmaals federale staat af

Als de decentralisatie ook de defensie, buitenlandse politiek en nationale veiligheid had omvat zoals een aantal parlementsleden graag had gezien, dan was volgens president Petro Porosjenko de facto sprake van federalisering van Oekraïne. Daarom vindt hij het een goede zaak dat deze taakvelden buiten de decentralisatie blijven. ''Ons land was, is en blijft één. Een federale staat is niet aan de orde'', schrijft hij in een verklaring naar aanleiding van het parlementsbesluit om wijzigingen in de grondwet aangaande de decentralisatie te aanvaarden.

De positie van de door de separatisten bezette gebieden in de Donbas vormde een struikelblok, maar Porosjenko vindt dat dit niet zo hoefde te zijn. In de aangepaste grondwet wordt verwezen naar een wet die de gedeeltelijke autonomie van die gebieden regelt, maar sommige parlementsleden vonden dat dit in de grondwet moest worden opgenomen.

''Deze wet is al tweemaal door het parlement aangenomen. Eerst door het vorige parlement, later met enkele verbeteringen door het huidige. De wet treedt in werking zo gauw wordt voldaan aan een aantal voorwaarden'', aldus Porosjenko. Die voorwaarden zijn het terugtrekken van de Russische militairen en het neerleggen van de wapens door de pro-Russische rebellen, lokale verkiezingen volgens de Oekraïense wetgeving en het weer onder Oekraïense controle brengen van de grens met Rusland in de bezette gebieden.

Porosjenko wil alles in het werk stellen om in het najaar bij de definitieve stemming over de grondwetswijzigingen minstens 300 van de 450 parlementsleden voor te laten stemmen. En, kondigt hij aan, als er een einde komt aan het oorlogsgeweld in de Donbas ''dan betekent dat niet dat we ons pacifistisch gaan opstellen, want we blijven ons leger versterken''.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: